15 augustus 2018

2 | Vier jaar in vijf minutenHoe ik nu ben waar ik nu ben in een mini vogelvlucht in 5 minuten. Ready... Set... Go...
Na mijn VWO niet afgerond te hebben (jup, middelbareschool was niet mijn ding). En na een foute schoolwissel besloot ik lekker over te stappen naar het MBO ipv nog 3 jaar door te moeten ploeteren tussen de vervelende pubers. Je kunt namelijk met je overgangsbewijs naar 4 havo/vwo overstappen naar het MBO. Dat was een uitkomst voor mij. Na de MBO theater in Amsterdam in twee jaar te hebben afgerond besloot ik me vier jaar lang te wijden aan het theatermaken. Op het MBO hadden we in de tweede een regieprojectje en dat vond ik geweldig! Vandaar dat ik auditie deed en gelukkig werd aangenomen op de HKU als docerend theatermaker.

Docent? Maker? Docerend maker!
Allereerst het verschil. Want de titel docerend theatermaker roept dikwijls wat vragen op. Aller eerst is het een richting die nu niet meer bestaat op de HKU. Ik ben met mijn klasje de laatste lichting waar de klas zich in het tweede jaar opsplitsten tot docenten en makers. Het grote verschil: docenten krijgen een lesbevoegdheid en makers niet. En aangezien ik heel zeker wist dat ik niet binnen het onderwijs les wilde geven, was voor mij de keus snel gemaakt.

Maar wat dan wel?
Ja wat kan en wil ik nu eigenlijk na deze 4 jaar? Ik ben in principe opgeleid om met alle groepen mensen theater te kunnen maken. De HKU was dan ook heel erg gericht op deze diversiteit. Ik heb projecten gehad waar ik heb gemaakt voor en met ouderen, kinderen (alle leeftijden), verstandelijk beperkten, amateurs, semi-profs, mede studenten, MBO'ers, talent ontwikkeling. Eigenlijk bijna alles wat je maar kunt bedenken. Daarnaast werd je op de HKU aan de ene kant erg aangespoord om samen te werken met verschillende disciplines (schrijvers, vormgevers, muzikanten etc), maar kreeg je ook de basistools om alles een beetje zelf te kunnen. Ik ben dus erg breed opgeleid en kan alles nu "een beetje."

Specialiseren
Natuurlijk kan ik sommige dingen nu ook wel meer dan "een beetje." Ik heb mij (zeker in de laatste jaren) erg gespecialiseerd in jeugdtheater en musicaltheater. Heb hier verschillende onderzoeken naar gedaan die je hier kunt lezen: www.maritgolstein.com/schrijfsels
En verschillende voorstellingen in dit genre gemaakt.

Het meest geleerd
Maar wat ik denk ik tijdens mijn 4 jaar HKU het meest heb geleerd is kijken. Kijken, observeren, benoemen en reflecteren. We hebben uren lang naar theater, naar elkaar en eigenlijk naar alles waar je je ogen op kunt laten rusten bekeken. Hier hebben we het dan ook tot in den treuren over gehad. Wat zie je? Wat zie je feitelijk (zonder hier een mening of oordeel op te leggen) en daarna te kunnen benoemen wat dit met je doet. Of wat heb je nodig om dit te veranderen, te verbeteren of herhaalbaar te maken.

En nu?
Er zijn ontelbaar veel dingen die ik in de nabije toekomst en in het verder ver weg zou willen doen. Ik denk dat musical altijd mijn basis liefde blijft. Ik zou dan ook nieuwe musicals willen schrijven en regisseren. Oud materiaal op handen nemen en eigen maken. Vertalen, bewerken, herschrijven. Ik zou betrokken willen raken met nieuwe musical initiatieven of misschien zelfs oprichten. Ik wil jeugdtheater maken. Maar aan de andere kant ook juist de compleet andere kant op kunnen en heel donker en intiem theater maken. Aan de ene kant wil ik met mijn theater hoop geven en verwondering brengen, maar ook kleine binnenwerelden van mensen weergeven. Het beste en het slechtste laten zien.

SPELEN!
Ik wil maken en regisseren (met profs of amateurs maakt niet uit). Ik wil schrijven en creëren en vertalen. En niet te vergeten: SPELEN! Want dat is iets wat ik de laatste vier jaar minder heb gedaan. Maar op mijn buitenlandse stage weer mee in aanraking kwam. Hier kun je lezen wat voor enorm hysterisch belachelijk vuurwerk dat in me opriep: Guildhall summer school | reisblog-week-4-tm-7-in-london

Ik wilde weer spelen en dat is dan ook waar ik me dit jaar vooral op ga richten. Ik ben namelijk ook nog niet uitgeleerd. Ik wil nog naar de toneelschool (SAY WHAT?!?) Jup naar de toneelschool. Maar daarover in de volgende post meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten