6 september 2014

10 tips om iets goeds te doen voor de wereld!

Soms heb ik wel eens zo'n dag dat ik mijn steentje wil bijdragen aan het welzijn van de wereld! Dan heb ik spontaan van die grootse plannen om op wereldreis te gaan en onderweg in ontwikkelingslanden helpen steden bouwen of theaterles te geven aan kansarme kindertjes. Naast dat ik waarschijnlijk emotioneel niet instaat ben om door dat soort landen te reizen is dat plan niet bepaald haalbaar binnen nu en 5 jaar. Maar gelukkig zijn er genoeg andere dingen te doen die misschien net even iets realistischer zijn om mee te beginnen. Hier een aantal ideeën voor alle weldoeners onder ons.1. Vrijwilliger bij het dierenbescherming
Er zijn hier ontzettend veel vacatures voor vrijwilligers te vinden! Van de dierenambulance tot het dierenasiel. Ik zou dit bijvoorbeeld echt niet kunnen. Ik zou continu huilen en alle lieve katten en honden mee naar huis willen nemen. Maar als ik het zou kunnen zou dit het eerste zijn waar ik me voor op zou geven! Dus als je het kan en leuk vind, neem een kijkje! Het lijkt het me ontzettend dankbaar werk.

https://www.dierenbescherming.nl/

2. Met ouderen kletsen!
'Geer en Goor' zijn er met hun programma's al mee begonnen, want in de ouderensector valt er echt ontzettend veel te doen op vrijwilligersgebied!!! Kijk bijvoorbeeld alleen al hoe blij jouw eigen oma kan zijn als je weer eens op bezoek komt! Laat staan hoe ouderen die geen familie meer hebben zullen reageren. Mensen willen ontzettend graag hun verhalen kwijt, dus als je een goed luisterend oor hebt, is dit misschien iets voor jou! En lees bijvoorbeeld wat er op de website staat: "Wij hebben diverse vrijwilligersfuncties; van breivrijwilliger tot Vrijwilligers coördinator. Lees hieronder welke functies wij hebben en meld je aan voor de functie die het beste bij jou past!" Breivrijwilliger!! Dat klinkt toch fantastisch!

https://www.ouderenfonds.nl/ 

3. Bij de kindertelefoon
Dit is misschien iets serieuzer werk. Bij de kindertelefoon kun je te maken krijgen met pittige verhalen van kinderen, maar ook veel fop-telefoontjes, dus daar moet je wel tegen kunnen. Ook moet min.18 jaar zijn, 6 uur in de week beschikbaar, geen full-time baan hebben en minstens een jaar beschikbaar zijn. Je krijgt een soort opleiding in gesprekstechnieken.
Mocht je nou liever niet de gesprekken willen voeren, maar wel graag bij de kindertelefoon werken. Dan zijn er ook nog andere functies, zoals het organiseren van gastlessen of het geven van voorlichtingen.

http://www.wordvrijwilligerbijdekindertelefoon.nl/

4. Op ludieke wijze geld inzamelen
Van de ice-bucket challenge tot een sponsorloop. Er zijn voorbeelden te verzinnen van het (groots)inzamelen van geld voor een goed doel. Voel je vrij en verzin je eigen actie. Kom met een goed idee dat past bij het doel waar je het geld voor wilt inzamelen. Trommel wat vrienden op (dat maakt het altijd leuker en veel gezelliger). En ja 'the sky is the limit!' Verzin iets groots en misschien lukt het, misschien niet?! Je bent in ieder geval bezig met goede bedoelingen, dus dat kan nooit kwaad.

5. Vrijwilliger bij Serious Request
Het glazen huis van 3FM, een van mijn jaarlijkse hoogtepunten!! Altijd rond de kerst als het samenhorigheidsgevoel lekker hoog is staan ergens in Nederland (dit jaar Haarlem) 3 radio-djs een week lang 24-7 radio te maken. Ik vind het altijd zo prachtig om te zien hoe het hele land daar in mee kan gaan. En natuurlijk de hoogtepunten als een schattig kindje, half huilend van de spanning, geld komt storten bij de brievenbus! Ik houd ervan!!
Maar goed in en om de organisatie van dit evenement zijn er natuurlijk ontzettend veel vrijwilligers functies. In november komt alle informatie hierover weer online! Dus houd de site in de gaten.

http://seriousrequest.3fm.nl/

6. Bij de voedselbank
Misschien een van de bekendste adressen voor vrijwilligerswerk: de voedselbank! In bijna iedere grote stad zit er wel een. Google maar eens hoeveel er wel niet zijn. Als vrijwilliger wordt er van je verwacht dat je voor een langere periode eens per week of per twee weken minimaal 4 uur beschikbaar bent. Maar naast vrijwilligerswerk kun je ook geld of voedsel doneren.

 http://voedselbankennederland.nl/


7. Maatjes project
"Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die helpen de samenleving leefbaar te maken voor iedereen. Een maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld is aan iemand die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig heeft." Dit lijkt mij dus echt een van de leukste dingen. Je kunt echt één op één met iemand een band opbouwen en steunen. Je helpt misschien maar één iemand in plaats van meerdere mensen of een hele groep. Maar: 'little by little, a little becomes a lot!'

http://www.ikwordmaatje.nl//artikel/over-maatjes

8. Ster vakanties
Er bestaan ontzettend veel kinderkampen en er komen er ook steeds meer bij. Iets wat ik erg goed vind, want op een bepaalde leeftijd kan dat best veel (positieve) invloed op je hebben. Er zijn ook veel (zomer)kampen voor kinderen die gepest worden of andere problemen hebben. Zo ook: stichting ster. Je kunt hier ook vrijwilliger worden.

http://www.stichtingdester.nl/informatie/begeleiding

9. Mensen aansturen/ vast doneren
Misschien ben jij allang vrijwilliger, of ben je door je ontzettend drukke baan of opleiding op dit moment niet in staat om vrijwilligerswerk te doen. Je kunt natuurlijk altijd mensen om je heen wijzen op de mogelijkheden. Maak ze enthousiast! En natuurlijk kun je zelf in jouw drukke bestaan een steentje bijdragen. Geld doneren bij collectes aan de deur of maandelijks doneren aan een vast goed doel, daar heb je geen vrije dagen voor nodig!!

10. Positief door het leven gaan
En natuurlijk, mijn levensles en motto:Ik hoop ontzettend dat deze post een beetje inspireert. Er zijn natuurlijk nog ontelbaar andere mogelijkheden om iets goeds te doen in de maatschappij! Want wat nou als iedereen ook daadwerkelijk 1 of meerdere van deze punten zouden uitvoeren. Hoe mooi zou dat zijn! Wie weet! Er af en toe bij stil staan en er over nadenken is al een stap in de goede richting! Dus met een beetje awareness heb ik mijn doel hierin al bereikt!


post signature

Geen opmerkingen:

Een reactie posten