30 januari 2016

Sonder

Deze week was er weer een project op school. (Ik heb ongelofelijk veel projecten op school! Van een voorstelling maken met 1001 doelgroepen tot het maken van een maatschappelijk kunstproject.) Deze week stond in het teken van interdisciplinair samenwerken (ook wel Hku-mix genoemd). In gemixte groepen (muziek, beeldend en theater) was het de bedoeling om "iets" te maken. Nou lekker vaag weer hoor?! Tsja kunstschool he...  

Hoe dan ook, heel veel bijeenkomsten van discussies en experimenten verder hebben we uiteindelijk toch een tof concept kunnen genereren. En dat begon allemaal bij het volgende inspirerende filmpje die ik nog even een keer wilde delen!!


In deze inspirerende TEDx lezing gaat het over eerste indrukken en vooroordelen. Er wordt gesteld dat mensen in de eerste 0,4 seconden (bewust/onbewust) al een mening hebben gevormd van de mensen die ze zien. En dat het vaak ook bij die eerste indruk blijft. Deze dame vertelt een leuke vergelijking met kunstbeschouwing. Ze vertelt over een techniek die wordt gebruikt om bijv naar schilderijen te kijken. Bij een schilderij heb je ook vaak, als je het voor de eerste keer ziet, een bepaalde mening over het schilderij. Maar als je nog een keer kijkt en een paar vragen stelt, kan die mening zo 100% veranderen. De vragen die ze stelt zijn de volgende:

1) wat zie je
2) wat voor materialen zijn er gebruikt
3) wat is het verhaal dat wordt verteld.

Heel nuttig natuurlijk om een zo objectief mogelijke mening te vormen over een kunstwerk. Maar wat nou als je dit ook bij de mensen om je heen zou toepassen.
Dit wilden wij op school in ons "art event" testen bij publiek! Hiervoor hebben we verschillende installaties gemaakt op straat en op openbare openbare plekken. Voorbijgangers konden via een koptelefoon naar een audiotrack luisteren. Hier werd ter inleiding verteld over de eerste indrukken en de 0,4 seconde. Vervolgens werd er een verhaal van iemand die een stukje verder op straat stond verteld. Zo kreeg je dus als publiek een klein inkijkje in iemands leven. Een stukje over wie iemand is.
We hoopten een soort awereness te creëren van de verhalen van de mensen om je heen. En uit reacties van publiek bleek dit ook te werken. (In sommige gevallen kwamen mensen ook met hun eigen verhalen die ze vervolgens weer met ons wilde delen).
Terug naar de TEDx! Daar wordt verteld dat de Engelsen hier een specifiek woord voor hebben: "Sonder  - De realisatie dat ieder willekeurig persoon om je heen een eigen leven leeft, net zo complex als dat van jou."
Super inspirerend!!! En inderdaad iets waar ik me veelvuldig mee bezig houd als ik bijvoorbeeld over Utrecht Centraal loop.
We sloten onze audio af met het nog een kleine wijsheid die we ons publiek mee wilde geven en zo wil ik deze blog ook afsluiten:
"Ik wil je uitnodigen om de volgende keer dat je iemand ontmoet, nog een keer te kijken. Ookal lijkt die persoon op het eerste ogenblik niet zo indruk wekkend. Want echt waar je bent omringt door prachtige mensen. Wiens levens net zo complex zijn als die van jou en mij." -hkumix2016


post signature