24 januari 2015

10 tips | Alternatieve dagboeken

Hallo beste mensen!! Vandaag had ik een leuke ingeving voor een blogje! Namelijk over alternatieve vormen van het bijhouden van een dagboek! Ik wilde vroeger altijd heel graag een dagboek bijhouden, maar vond al dat pennen in een boekje vroeger zoveel werk! Ook raakte ik altijd de sleuteltjes kwijt van die kinderslotjes en vond mezelf altijd een idioot als ik een maand later terug las over al mijn frustraties en andere hersenspinsels! Maarrr als ik toen een crea bea brein had gehad (of als pinterest toen al bestond!) Had ik misschien een andere variant kunnen gebruiken ipv de traditionele vorm van een dagboek! Hier tien leuke originele varianten voor het bijhouden van een dagboek!





1. doorgeef boekje met een vriend/vriendin
Maak een boekje/ schriftje om dingen in op te kunnen schrijven en wissel deze uit met je vriendin(nen). Zo kun je de fragmenten van elkaar lezen en aanvullen en heb je iets gerichts waar je naar/voor schrijft. En het is natuurlijk ontzettend leuk om die vreemde hersenkronkels van elkaar te lezen EN je leert elkaar nóg beter kennen. 

2. Q&A a day / one line a day
Tegenwoordig zijn er heel veel boekjes die je kant en klaar kunt kopen en die je helpen om binnen een bepaald kader een dagboek bij te houden. Denk aan 'wreck this journal', 'one line a day' en mij persoonlijke favoriet 'Q&A a day'! (lees hier waarom ik dat boekje zo leuk vind: thesupermaki.blogspot.nl/q-a-a-day )

3. papiertje in pot
Simpel maar wel erg leuk en makkelijk om te doen! Koop een grote pot of een schattig kistje oid en stop daar iedere keer kleine briefjes, met wat je dan ook kwijt wil, in. Zo schrijf je het van je af, heb je een cool item om je kamer op te fleuren en kun je het nog eens terug lezen.



4. zorgen poppetje
Een variatie is een zorgen poppetje (leuk voor kinderen, maar ook voor jezelf natuurlijk). Hier kun je iedere keer als je iets hebt waar je je heel veel zorgen overmaakt het in het poppetje stoppen en dan bewaart hij je zorgen voor je! (Oke je hebt er wat fantasie voor nodig, maar het is wel super cute!)


5.verzamel journal
(vooral leuk als reis dagboek, maar ook voor 'normale' doeleinde) Maak een ringband, of sloop er een uit een oude multomap. Hier kun je vervolgens van alles in bewaren, van kleine post-its tot foto's en van starbucks-servetjes tot theater kaartjes!



6. visual journal/ art journal
Als jij meer visueel ingesteld bent en niet zoveel met taal hebt is een visual journal misschien iets voor jou! Lekker kliederen met verf en andere knutselspullen. En het ziet er prachtig uit! Je kunt het natuurlijk altijd combineren met stukken tekst! Anyway you like it :)



7. maak/koop een mooi boekje waar je in wilt schrijven
Wat soms ook al kan helpen is een mooi boekje. Als het boekje er super mooi uit ziet krijg ik altijd al meteen meer zin om er daadwerkelijk in te schrijven. Je kunt ontzettend veel mooie en schattige boekjes kopen of natuurlijk zelf maken! Aan de andere kant (daar heb ik dan ook weer last van) als het boekje té mooi wordt ben ik altijd bang om het te verpesten als ik er iets in schrijf... Dat wil je natuurlijk ook weer niet!

8. kies een vast moment om te schrijven
Heel voor de hand liggend, maar zo waar! Kies een vast punt om te schrijven! In de trein, net voor je gaat slapen of juist als je net wakker wordt en schrijf iets! Maakt niet uit wat en het hoeft maar vijf minuten te zijn, maar zorg dat je regelmatig schrijft en dat volhoudt! Je komt vanzelf in een soort flow en op een gegeven moment hoort het bij je dagelijkse/wekelijkse bezigheid!

9. kies een specifiek doel/onderwerp
Als je het leuk vind of makkelijker! Schrijf bijvoorbeeld al je dromen op, of gebruik je dagboek puur voor reflectie op je werk of school. Of klad alleen je creatieve uitspattingen op. Reis dagboek, project dagboek, plan dagboek, tijdcapsule...

10. Online dagboek
Je kunt natuuuuuurlijk ook gaan bloggen! Dat is in wezen (in de meeste gevallen) ook een soort dagboek, maar dan online. Weet wel dat iedereen het dan natuurlijk zou kunnen lezen (nee echt?! Ja echt?!) Dus houdt daar rekening mee. Er bestaan ook sites/apps die je wel helemaal voor jezelf kunt houden! Hier een link waar je een online dagboek bij kunt houden: www.online-dagboek.nl/

Q: Wat voor soort dagboek hou jij bij?

post signature

Geen opmerkingen:

Een reactie posten