13 december 2014

Review | The Imitation Game


Een groep wiskundigen hebben onder leiding van Alan Turing proberen de Enigma code te breken. De code die de Duitsers gebruikten in de Tweede Wereld Oorlog om te communiceren. Het briljante Britse team voert een race tegen de klok in het hoogtepunt van de oorlog. 
In de 'unlimited night' (voorpremière voor pashouders) heb ik deze film al mogen zien en dit is wat ik er van vond (oke, ik verklap al vast, ik vond het een fantastische film!!!):




Benedict Cumberbatch
Allereerst natuurlijk hulde voor de hoofdrolspeler: Benedict Cumberbatch! Na de BBC hit-serie Sherlock natuurlijk immens populair geworden. Zijn looks, zijn Engelse charme en zijn fantastische stem! (ja ik ben een beetje verliefd :) ) Als ik me niet vergis is hij al een keer uitgeroepen tot 'most sexy man alive' en na het spelen van deze rol wordt er overal Oscar en Golden Globe gefluisterd!

Ook in deze film speelt hij een bijzonder intelligente man met een minder intelligente sociale kant. Beide zijn er in mindere mate dan bij Sherlock en misschien daarom nog wel interessanter en geloofwaardiger.

Ik begin me zo langzamerhand af te vragen of Cumberbatch zelf ook zo intelligent is aangezien hij altijd voor deze rollen gecast wordt. Aan de andere kant zou het stiekem ook best grappig zijn als hij in het echte leven een dom blondje zou zijn... maar dat zal wel niet...

Mooi chronologisch gehusseld
Wat deze film ten tweede erg interessant maakt is dat alle elementen flink flink door elkaar zijn gehusseld. Hierdoor begrijp je niet meteen alles, maar krijg je gedurende de film steeds nieuwe stukjes informatie  tot de puzzel helemaal is ingevuld. Dit geeft de film net dat beetje extra. Daarbij is er ook nog een goede afwisseling in drama en af en toe wat luchtigheid, waardoor het geen zwaar dramatische film is.
 
Historische lijn
Als er in de inleiding 'waargebeurd' 'of gebaseerd op waargebeurde feiten' dan geeft een film dat voor mij toch iets extra's. Natuurlijk weet je dat er altijd wel een suikerlaagje over heen is gegaan, dat alles net mooier, romantischer, dramatischer is, maar toch vind ik het op de een of andere manier altijd wel spannend.
                                      ----- Let op! De tekst hieronder bevat spoilers -------

Natuurlijk lukt het op een gegeven moment om de Enigma code te kraken, dat weten we inmiddels.  Maar dit wisten we niet altijd. Het is bijzonder lang geheim gehouden, ook na de oorlog.
Na het kraken van de code ontstond er een interessant moreel vraagstuk. Ze wisten dus precies waar de Duitsers waren, zouden bombarderen etc etc... ze konden alleen in veel gevallen niets doen, anders zouden de Duisters door hebben dat de code was gekraakt. Hierdoor is er dus in zekere mate "besloten" wie er zo bleef leven en wie niet (dit met strategisch belang). Maar het is toch interessant. Zeker als op een gegeven moment een familielid van het team aan boord is van en schip dat gebombardeerd zal worden... Wat doe je dan?

Emotionele lijn
Daarnaast wordt het personage van Alan Turing uitgewerkt. Over zijn jeugd, zijn sociale onhandigheid en zijn homoseksualiteit. Wat in die tijd nog verboden was. We zien beelden van zijn jeugd, hoe hij als buitenbeentje één vriendje had. Hoe er tijdens de oorlog onderzoek naar hem wordt gedaan en hoe hij na de oorlog een onbegrijpelijke straf op krijgt gelegd voor een "misdaad" die nu gelukkig geen misdaad meer is. Je begrijpt het al, naast een geschiedenisles leef je tijdens de film mee met het hoofdpersonage.

Ook hier wordt weer een interessant moreel vraagstuk gesteld, dit keer letterlijk als Turing wordt verhoord. Hij vertelt het hele verhaal aan de rechercheur en laat deze over hem beslissen. Is hij een misdadiger, machine of man...


Vanaf 8 januari te zien in NL bioscopen!!



post signature

2 opmerkingen: