29 november 2014

Awkward! Hoe vage kennissen te begroeten...


wat is dat toch? ik vind dat altijd zo ongemakkelijk! Oké even uitleggen, ik reis iedere dag van Baarn naar Utrecht met een stoptrein. Deze trein stopt langs alle kleine dorpjes op z'n weg. En aangezien er in Baarn en omstreken maar 2 middelbare scholen zijn waar zo ongeveer iedereen naar toe ging, ken je dus ... veel mensen van gezicht.
Er is dus praktisch geen dag dat ik niet bij iemand van de basis/middelbare school in de trein zit. 

Maar nu dus het hele probleem... elkaar begroeten. Vooral bij mensen die je alleen van gezicht kent of al heel lang niet meer gesproken, wat doe je als je elkaar passeert? Ja het klinkt heel stom, maar op de een of andere manier is het voor mij altijd een volkomen ongemakkelijk iets. Zeg je hallo? geef je een knikje? Knoop je gespeeld enthousiast een gesprek aan van: “Heee wat leuk!? Hoe is het, wat doe je nu?” Of negeer je elkaar volledig?? Vertel het me, wat is gebruikelijk, hoe doe je dat?!

Bij mij gebeurt er meestal dit:

Ik zie ergens in de verte iemand die ik al heel lang niet meer heb gesproken. In een reflex kijk ik een andere kant op. (het zou ongemakkelijk zijn als jij enthousiast "Hoi" zegt, je een magere glimlach terug krijgt. Nog erger als je na de begroeting, een paar stappen verder hoort: “Wie was dat?!” “ja geen idee…” GENAAAANT.

 
Ik ga in een milliseconde een lijstje af. Heb ik ruzie met jou gehad? Heb jij mij vroeger gepest? Heb ik jou gepest? Waren we vrienden? Ben ik je al eerder op deze manier tegen gekomen en wat deed ik toen? (want dan is et makkelijker! als je in een eerder stadium al hebt vastgesteld welke begroeting gepast is, dan hou je dat gewoon steeds vast).
Meestal als we geen aartsrivalen waren, kijk ik een paar keer op naar het desbetreffende persoon. als we dan oogcontact hebben geef ik een knikje of zeg ik hallo, tenzij jij natuurlijk eerder bent en dan kopieer ik gewoon het gedrag.

KOM OP ZEG. Dit is toch belachelijk? Ligt dit nou aan mij? Kom ik zo verlegen (of juist heel intimiderend) over? Is dit normaal voor onze social-media-generatie? Kunnen mensen alleen nog maar “Hoi, hoe gaat het” zeggen via een schermpje? Is iemand gedag zeggen zo ouderwets? Of is dit echt een hysterische afwijking van mij?

Ik weet het niet! Ik weet wel dat ik het echt heel stom vind!

Dus bij deze heb ik besloten om voortaan iedereen heel enthousiast en vriendelijk gedag te zeggen! ja dat ga ik doen! En misschien zelfs, als het moment het toelaat vragen hoe het gaat! Yes, ik ben nu al trots op mezelf en voel me veel socialer van af nu! Ja, nu ga ik...
Oh shit daar loopt iemand die ik ken. Ah dat was altijd zo'n stom kind, ze peuterde altijd in haar neus in groep 2. Snel wegkijken, zoek iets in je tas... even checken, ja ze is weg! Pfewww stel je voor!


post signature

2 opmerkingen:

 1. Marit je schrijft zo geweldig en bent zo inspirerend. Ik herken het zo erg, ik lach vaak alleen als iemand zelf geen hoi, hey, hallo of whatever zegt. Zo niet sociaal eigenlijk en dan op sociaal media wel wereld gesprekken kunnen hebben, nieuwe tijd nieuwe tijd...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Renee, wat lief!!
   Hahah ja ergens is het wel triest ja! Maarja, wie weet nu met de kerstdagen wordt iedereen weer wat socialer?!?! :O Zou leuk zijn ;)

   Liefss,

   Verwijderen