30 oktober 2014

Tip | Kill your darlings

Oké, ik ben echt obsessed met deze film!!! Ik zag hem voor het eerst online, heb hem de week daarop meteen nog een keer met mijn beste vriend gezien, toen gekocht en inmiddels al redelijk wat keren gezien. Sowieso zit er zoveel materiaal in de film dat je steeds nieuwe dingen ziet! Ook wat inlezen over de achtergrond info maakt de film alleen maar toffer! Als ik voor school een werkstuk/onderzoek of whatever zou moeten maken, dan zou het sowieso hier over gaan!

Beat generation
De film gaat over Allen Ginsberg, die wordt toegelaten op Colombia University om schrijver te worden. Daar ontmoet hij al gauw de zelfdestructieve Lucien Carr en komt in zijn vriendengroep terecht. Daar ontmoet hij onder anderen Jack Kerouac en William S. burroughs. Deze heren zouden later samen 'the Beat Generation' vormen, een groep van moderne schrijvers en poëten. Eigenlijk is deze film dus een beetje het verhaal voor dat 'the Beat Generation' ontstond. 
Allen Ginsberg wordt verliefd op Lucien Carr (die zelf nog wat lijken in de kast heeft liggen). Uiteindelijk raakt hij (net als wij, de kijkers) een beetje geobsedeerd door Lucien Carr. 

 


Lucien Carr
En die obsessie heb ik een beetje overgenomen! Ik vind het personage van Lucien zo intrigerend! Hij heeft iets afstandelijks over zich. Iets wat hem superieur maakt tot anderen. Hij kan je maken en breken, laten voelen hoe hij wil dat je je voelt. Zoals hij zelf ook zegt is hij alleen goed in 'beginnen,' als iemand te dichtbij komt dan neemt hij afstand. Aan de ene kant is hij ontzetten egoïstisch door zijn zelfdestructieve houding, maar het geeft hem ook iets waanzinnig interessants. Zoals hij zelf op een gegeven moment zegt: "I made your live extraordinary." En dat is ook waar!


Leukste stuk film
Het leukste gedeelte in de film vind ik als de heren gaan experimenteren met drugs en dergelijke. Ze hebben bedacht dat ze een nieuwe generaties van schrijvers worden, veel vrijer en provocerender dan vroeger. Ze proberen alle vormen van drugs uit, verscheuren oude boeken en spelen met halve suïcidale acties. Ondertussen schrijven ze en schrijven ze en schrijven ze. In dit stukje gaat alles nog goed, is iedereen optimistisch en klinkt er een uptempo jazz muziekje op de achtergrond. En daarna gaat natuurlijk alles langzaam de verkeerde kant op.

Howl
Allen ginsberg's meest bekende werk is zonder meer: 'Howl and other poems.' Ik heb het (geprobeerd) te lezen, want het is flink pittig. Naast dat het veel moeilijke woorden zijn, zitten er ook veel verdraaiingen in en dit maakt het voor niet Engelsen pittig. Maar na 'Kill your Darlings' te hebben gezien ben ik zo nieuwsgierig geworden dat ik dus naast 'Howl' alles wil weten en lezen en zien van deze 'generation.' Zo bijvoorbeeld ook 'On the Road' van Jack Kerouac.

Daniel Radcliffe
Naast het feit dat ik nou zo gefascineerd ben door 'Kill your Darlings,' is het ook gewoon een knijtergoeie film! Er wordt klasse geacteerd door o.a. Daniel Radcliffe en het verhaal zit top in elkaar. Er is ook mooi gemonteerd, beelden lopen soepel in elkaar over en de opzwepende jazz muziek maakt het helemaal af! Echt een aanrader dus!!!post signature

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me een interessante film. Het eindexamen toneelstuk van de jaarlaag voor mij heette ook Kill your darlings, vandaar dat de titel mij opviel. Ik kende de film verder nog niet, maar misschien is hij het bekijken wel waard.

    BeantwoordenVerwijderen