4 oktober 2014

Kritisch | Iedere week één 'Eet geen dieren dag'

Vandaag is het 'Eet geen dieren dag!!' (volgens wakker dier!). Maar wat nou als de hele wereld iedere week één keer in de week een 'Eet geen dieren dag' zou inlassen. Gewoon één dag in de week, dat is toch niet zo moeilijk, als je kijkt hoeveel voordelen daar aan zitten...
Mijn beweegredenen
Ik zelf ben al een goede zes jaar vegetariër. Mijn beweegredenen? Ik vind het gewoon zielig. Alleen al het feit waarom en of dat wel of niet hypocriet is, dat is al een hele discussie op zich. En geloof me die discussie heb ik al vaak genoeg gevoerd! En daarbij ik eet wel vis (officieel ben ik dus een
pescotariër in plaats van vegetariër), omdat dat gewoon gezond is en ik daar ergens minder moeite mee heb. Daarbij eet ik maar heel zelden vis, dus in dat opzicht heb ik ook mijn 'bewuste voeding' steentje bijgedragen.

Ik ben een ontzettende dierenvriend, maar of je dat nou wel of niet bent kijk eens naar hoeveel vlees wij met zijn allen eten.
Dagelijks eten Nederlanders gezamenlijk 400.000 dieren. Dat is toch belachelijk veel!!!En wat nou als iedereen nou één dag in de week een lekker veggie maaltje zou bereiden, dan:

-  
Zou de uitstoot van broeikassen zodanig dalen dat de grootste milieuproblemen zijn opgelost. 

Kan dit een belangrijke rol spelen in een duurzame oplossing voor het hongerprobleem in de wereld. 

Bovendien is minder vlees eten gezonder. 

Vleesvervangers
Gelukkig heb je tegenwoordig steeds vaker een veggie variant van allerlei vleessoorten. Vooral Valess van de Appie is erg delicious!! Vorige week heb ik zelfs in jaren weer eens een saucijzenbroodje gegeten! (Wees gerust hij was vega). Dat is toch super!!

Nou zijn er veel mensen die vega vlees nep vinden en niet lekker en blablabla!
Maar is dat echt zo? Of maken zij zichzelf dit alleen maar wijs uit principe? Want ja, als je toch ook vega vervangers lust, waarom zou je dan nog zo veel vlees moeten eten??

Maar goed klaar met de kritische noot voor nu! Nu over naar het positieve deel van deze blog: een lekker recept, mijn lieveling's en helemaal mega vega!!

Lasagne
1. Vet de ovenschaal in, met olijfolie of boter.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Doe 500 ml melk + 1 zakje bechamel in een pannetje.
    Roer het rustig tot het kookt.
4. Snij de groenten in kleine stukjes en bak ze even voor (voeg evt de kruiden toe).
5. Doe vervolgens 500 ml melk, 300 tot 400 ml  water en het zakje lasagne saus toe.
    Roer rustig tot het kookt.
6. Maak laagjes in de ovenschotel:  saus - bladen - saus -  bechamel - bladen - enz...
7. Strooi als laatste de kaas eroverheen .
8. Doe de lasagne 30 min in de oven
9. Even laten afkoelen.
10. Yummiee!!


post signature

4 opmerkingen:

 1. Maar vlees is het beste deel van mijn maaltijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, maar dat kun je toch wel 1 dag in de week missen? Kaas is ook heel lekker ;)

   Verwijderen
  2. Heel erg, maar eigenlijk niet. Ik houd niet zo van kaas. En ik ben echt een vlees eter. Geen maaltijd zonder vlees.

   Verwijderen