4 september 2014

Kijktip tv-serie - Smash!
Ongeveer anderhalf jaar gelden werd ik door wat vrienden gewezen op de tv serie smash! Ik was altijd een diehard Glee fan (tot halverwege seizoen 4, toen de ziel van glee gestorven was) maar goed die vrienden zeiden dus: Ja, maar als je Glee leuk vind dan moet je eens Smash gaan kijken, want dat is nog leuker! Dus zodoende! En ze hadden nog helemaal gelijk ook!!! Smash is sindsdien dan ook mijn lievelingsserie en (musical)theater bijbel! Oke misschien is 'bijbel' wat overdreven, maar ik denk oprecht dat het theaterleven op Broadway er zo aan toegaat! 

Smash gaat over het maken van een nieuwe musical over Marilyn Monroe. Het begint bij het idee van de schrijvers Tom en Julia ( mijn absolute favoriete personages!) Vervolgens met de audities, repeteren, spelen en met als eindstation de 'Tony awards.' Het hele proces dus! Onderweg gebeuren er natuurlijk ontzettend veel dingen. Van wie doet het nu weer met de regisseur, tot geld problemen en uiteraard al het geroddel en sociale gebeuren in de showbizz. 

 Julia Houston (Debra Messing) en Tom Levitt (Christian Borle). I love them! Ik hoop ontzettend dat ik over 20 jaar een soort gelijke carrière heb :)

Wat Smash in mijn optiek beter/ interessanter maakt dan Glee is dat er in principe alleen gezongen word als dit functioneel is, in repetities en in optredens (uitzonderingen daargelaten). Ook is het bijna allemaal originele muziek. En ook nog is hele toffe. Met veel showie nummers in seizoen 1 en  'Rent achtige' nummers in seizoen 2, afgewisseld met wat bestaande bekendere popnummers. 
Zowel een voordeel als een nadeel is dat Smash maar 2 seizoenen heeft. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat het verhaal nooit verder is gemaakt. Aangezien het redelijk abrupt van de tv verdween is het einde voor sommige mensen dan ook niet compleet bevredigend, maar het is in ieder geval een afgerond geheel. En het is tenminste wel gestopt op een hoogte punt en niet uitgemolken zoals dat bij veel andere series wel gebeurd, zoals (ja daar is hij weer) Glee... dus het blijft hierdoor wel een soort heilig iets, dat ik opnieuw en opnieuw blijf kijken...

Nu is deze post totaal niet bedoeld om Glee af te kraken. In tegendeel, ik heb in de tijd dat het net begon ontzettend veel aan de 'highschool serie' gehad. Maar nu ik iets ouder ben is Smash daar dus een mooie aansluiting op. Daarbij bevat deze serie ook nog eens heel veel goede acteurs. Zowel bekend van tv als van Broadway en zit het verhaal gewoon goed in elkaar

Dus vandaar voor alle theater (of glee) liefhebbers: GA SMASH KIJKEN!
Nee serieus, het is een ontzettend gave serie!
 

Veel kijk plezier!
 
post signature

Geen opmerkingen:

Een reactie posten