4 januari 2015

Persoonlijk | Studeren aan de HKU


Ik zit nu ruim 3 maanden in het eerste jaar van mijn studie docerend theatermaker aan de hku. Natuurlijk ben ik nog steeds een broekie die net komt kijken op school, maar ik heb wel voor mijn gevoel een redelijk beeld kunnen vormen van de opleiding. En ik vind het geweldig.Verschil met mbo
Voor deze studie heb ik 2 jaar lang een opleiding mbo artiest gevolgd in Amsterdam. Zo ondervind je aan den lijve wat voor een groot verschil er zit tussen het mbo en het hbo. Ik voelde me op het mbo altijd ontzettend tegengehouden, omdat ik eigenlijk onder mijn niveau zat. Nu , op het hbo, zit ik precies goed. Het is een super praktische opleiding, dus het is niet dat het op die manier veel moeilijk is of iets dergelijks. Je merkt gewoon dat de instelling anders is. Je hebt veel eigen verantwoordelijkheid en de stof is veel gerichter. Waar het MBO een brede oriëntatie was, ga je hier één kant op. Maar zelfs daar binnen kun je nog ontiegelijk veel kanten op.

Soort vakken
Ik krijg vaak vragen wat ik nou precies doe op school. Dat is en blijft heel moeilijk uitleggen. De eerste periode zijn we veel bezig geweest met 'het lichaam.' We deden heel veel fysieke spellen, veel observeren, praten en de opgedane kennis weer toepassen op je eigen bewegen. Het doel hiervan was voornamelijk dat je er al doende achter komt dat minitieuze nuances in dingen op het toneel (zoals je lichaamshouding) al een wereld van verschil zijn. Ook leer je door te blijven zoeken naar andere mogelijkheden en zo de mogelijkheden ontwikkelen om out of the box te denken.

Lange dagen
Het soort van nadeel (persoonlijk vind ik dat eigenlijk totaal geen nadeel) maar het is een feit dat je heel veel op school bent. In tegenstelling tot andere hbo opleidingen betekent dat dan ook dat je er ook écht moet zijn. Facultatief (of hoe je dat ook noemt), zelf studie vrije dagen of iets in die richting, dat kennen wij allemaal niet. Wij hebben gewoon de hele dag les en er gaat praktisch geen dag voorbij dat we bewegingskleding mee moeten nemen (dat betekent in mijn geval een heerlijk comfy wijde broek en een lekkere trui.)

Onbegrip mensen buiten
Daaraan vast zit meteen het puntje wat ik erg vervelend vind en dat is dat mensen met 'normale opleidingen' mijn soort opleiding niet begrijpen. Ze denken vaak dat we een pret opleiding volgen. Sorry, come again?!?! Niet dus. Zoals eerder gezegd we werken keihard, de hele dag, elke dag. En als we vrij hebben liggen we of uitgeteld met spierpijn op de bank of zijn we druk bezig  met verslagen schrijven van bezochte stukken en zelfreflectie op... zo'n beetje alles. Een kunst opleiding zoals het mijne is inderdaad ontzettend leuk, maar echt niet iets waar je niets voor hoeft te doen! Het is keihard werken! Mentaal en Fysiek!!

Ik ben precies waar ik wil zijn
Goed dat even gezegd te hebben... Ja mijn opleiding is inderdaad LEUK! Het past precies bij wat ik eigenlijk altijd wilde. Tuurlijk ook ik heb er wel eens een dagje geen zin in, maar dat vervaagd snel als ik alle prethoofden van mijn klasgenoten weer zie. Ik heb het ontzettend naar mijn zin, heb super veel vrijheid en ruimte om te ontdekken wat ik als theatermaker kan en wil maken! Ik ben ontzettend blij dat ik dit ben gaan doen en zou nu echt niets anders meer willen!
Nu nog hopen dat de opleiding ook zo enthousiast is over mij, want in januari hebben we voortgangsgesprekken! Whaaa spannend! Maar ik heb er een heel goed gevoel over! KOM MAAR OP :)


Q: Heb je vragen over mijn gekke studie?! Stel ze gerust! Ik ben gek op vragen ;)post signature

2 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je hier een blogje over schrijft!
  Ik ken deze opleiding niet dus leuk om hier wat over te lezen!
  Het is idd een hele andere opleiding, zoals je het hier beschrijft, als een 'normale' opleiding. Maar ik denk idd dat als je er (net zoals jij) hier aanleg voor hebt dat het als of je op een roze wolk zit is!
  Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor je reactieFleur!
   Ik zit zeker op een soort roze wolkje!
   Heb het ontzettend naar m'n zin!
   Maar ik probeer wel met mijn beide benen op de grond te blijven hoor ;)

   Liefss

   Verwijderen