2 november 2014

Ergernis | Vooroordelen bij een theaterstudie

Ja wij zijn een apart volk, maar zo heeft iedere subcultuur bijzonderheden. Het is logisch dat 'normale' mensen ons over het algemeen niet begrijpen, maar het blijft vreselijk irritant. De vooroordelen vallen nog mee (die arme tante van je, weet gewoon niet beter), maar het aller aller naarst is het als je vertelt wat je doet/wil worden en iemand je compleet begrijpt... NOT!

Wat wordt je dan eigenlijk?
Ja, acteur is nog redelijk bekend bij mensen, theaterdocent doet ook nog een belletje rinkelen, maar theatermaker....?? Euhmm...


Ik vertel dan op mijn aller enthousiast: "Ja ik word eigenlijk van alles, het is een hele brede opleiding. Ik zou verschillende groepen kunnen regisseren, onderwijzen of cursussen geven. Ik leer schrijven, maken, spelen; ik creëer mijn eigen werk binnen theater.

Grote ogen die er duidelijk van alles van vinden en niks begrijpen: "Oh, wat bijzonder..."

Is daar werk in te vinden dan?
Waar wel?  Ja, meer kan ik er niet over zeggen. Ik heb geen idee of ik later werk zal hebben, maar wie wel tegenwoordig. Je kiest voor een leven vol onzekerheid en dat is ergens ook ontzettend kut! Maar ik wil gewoon niet mijn leven veilig van 9 tot 5 achter een bureautje slijten. Ik doe liever waar ik gelukkig van word en dan zie ik later wel hoe dat uitpakt.

Joop van den Ende
Ja ik houd ook van musical, maar dat ik van theater mijn beroep wil maken betekend niet automatisch dat ik bij Joop van den Ende wil werken.

"Oh jij wordt dus de nieuwe Chantal Janzen?!"

"Euhmm... nee."

Stage Entertainment is misschien het grootst op het moment, maar echt niet het enige binnen theater... Ooit gehoord van toneel...?!?

Oh ja, ik heb vroeger ook nog wel eens aan toneel gedaan bij de club
Dit is eerlijk gezegd gewoon beledigend. HET IS NIET TE VERGELIJKEN. Het is hetzelfde als dat je zou zeggen ja ik maak ook wel eens sudoku's op de wc... Dat maakt mij toch ook geen wiskundig wonder! Ik heb vroeger ook op een jeugdtheaterschool gezeten, maar dat is zo niet te vergelijken als je aan een studie begint. Want ja, ik studeer ook. Ik maak ook lange dagen en heb veel huiswerk etcetc...

GTST
"Dus, wanneer zien wij je op tv in Meerdijk verschijnen?!"

Meestal verslik ik me dan in mijn thee, want al zou ik acteur willen worden dan zou het niet bepaald mijn droombaan zijn om in GTST te spelen. Tuurlijk het is een prima springplank, maar ik denk dat er geen acteur te vinden is die acteur wilde worden om in GTST te mogen spelen... (correct me if I'm wrong).

functioneel naakt
Ja wij maken hier ook vaak grappen over en het komt inderdaad vaak voor.
Of ik dat nodig vind? Soms vind ik het inderdaad ook heel overdreven, maar soms voegt het gewoon echt iets toen. Maar laat ik hierbij in ieder geval uit de wereld helpen: je moet niet automatisch naakt als je op een theateropleiding zit...
Er wordt je vaak gevraagd je grenzen op te zoeken en te verkennen, maar niet om ze over te gaan. Wel moet ik daarbij toegeven dat over het algemeen wij 'kunstzinnigen' daar misschien iets minder moeite mee hebben. Maar dat verschilt per persoon.

Alle theaterleraren zijn mislukte acteurs
Dit vind ik misschien nog wel de ergste! Helaas is het in sommige gevallen ook waar, maar meestal zijn dat dan ook de gefrustreerde on-inspirerende leraren. Je hebt daarentegen ook gewoon mensen die het beide leuk vinden. Mensen die hun kennis over willen brengen na 30 jaar ervaring.
Maar laat dit wel even vooraan staan; doceren is een vak!! Er komt ontzettend veel bij kijken om een goede leraar te worden. En ja er zijn ook mensen die het leuk vinden om anderen iets te leren...

Iedereen doet het met elkaar
Ja wat zal ik zeggen... ;)
Nee natuurlijk komt dit voor, maar waar niet? Ik bedoel als je allemaal lang en close met elkaar omgaat dan ontstaan er wel eens relaties en drama's en gezellige ongelukjes... Maar ja dat heb je op een advocaten kantoor ook... 

En verder?
Ja verder zijn wij ook gewoon een heel gewoon goed volkje! Wij zijn echt niet allemaal alcohol verslaafd, we drinken gewoon vaak een glaasje. Drugs is ook zo niet waar, dat doen we écht alleen op bijzondere gelegenheden, we leven alleen alsof iedere dag de laatste is. En we zijn ook helemaal niet zo heel gevoelig en hysterisch, we maken gewoon overal een drama van. En arrogant zijn we al helemaal niet, wij kijken gewoon op iedereen neer.


Dus ik zou zeggen kom vooral naar alle voorstellingen die wij maken en doneer nog eens wat voor een cultureel fonds! Maak eens een praatje als we buiten staan te roken, we zijn namelijk erg gezellig en ontvangen je met open armen...

En zijn er nog vragen? Dank u voor u aandacht!

Houd dit lijstje in de gaten voor als je in het vervolg iemand van ons in het wild ziet lopen, zodat je weet wat je wel en niet kunt zeggen!


post signature

6 opmerkingen:

 1. 'Oh je doet conservatorium, welk instrument bespeel je?' - 'Nou, ik zing, het is zegmaar muziektheater, dus zingen en acteren en dansen.' - 'Ja oke, maar welk instrument bespeel je?'.
  DAT IS DE TIJD DAT IK MENSEN WIL WURGEN. Ieder gesprek begint zo bij mij. Super irritant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha! Ja kan me helemaal voorstellen! hihi!
   Ze zouden eens een dagje mee moeten lopen! Kijken of ze dan ook (stem)spierpijn hebben, misschien dat ze dan stem/lichaam wel als instrument gaan zien!!

   Verwijderen
 2. Geniaal en héél herkenbaar artikel, haha!
  Zo raak mag het ook eens gezegd worden! ;)
  -Kiefer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Welk gesprek ik vroeger regelmatig voerde:

  Persoon: "En wat doe je nu in het dagelijks leven?"

  Ik: "Ik ben zelfstandige en doe veel verschillende dingen. Ik geef zangles, ben artistiekleider van twee amateur theatergroepen en produceer muziek. Verder maak ik foto's en geef ik (communicatie)trainingen."

  Persoon: "Oh leuk. En wat is je werk?"

  Ik: "....uhm, dat is m'n werk..."

  [uitbreiding scenario twee]

  Persoon: "Jullie zelfstandigen hebben toch ook een heerlijk leven. Alleen maar leuke dingen doen."

  Vroeger kwam dan mijn betoog over 24/7, geen vakantie, ziek zijn scenario en pensioen. Als tegenwoordig iemand nog zo'n opmerking maakt, geef ik iemand enorm gelijk en adviseer ik ze hetzelfde te doen als ik. Eventueel wil ik ze wel coachen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahah! heerlijk!!
   Ook inderdaad dat het op een gegeven moment zo irritant wordt (wetende dat het toch niet beter wordt), dat je mensen maar gewoon in de waan laat! Heel herkenbaar!

   Liefss!!

   Verwijderen